Jaaroverzicht dienst Milieu en Natuur

Jaaroverzicht 2020

Dienst Milieu en Natuur (MINA)

Intro

Over ons

De dienst Milieu en Natuur (MINA) staat in voor het uitvoeren van het provinciaal beleid op het vlak van klimaat, natuur, milieu en dierenwelzijn. Een van onze kerntaken is de ondersteuning van de Limburgse steden en gemeenten bij het realiseren van hun doelstellingen en verplichtingen.

Meer info

Lokaal klimaatbeleid gemeenten intro

Lokaal klimaatbeleid gemeenten

Met het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie 2030 engageren 41 van de 42 Limburgse gemeenten zich om hun CO₂-uitstoot met 40% te verlagen tegen 2030 en zich te ontwikkelen tot een veerkrachtige gemeente die de gevolgen van de klimaatverandering kan opvangen.

Het ondersteunen van lokale besturen is een van de kerntaken van de provincie. MINA hielp de gemeenten de afgelopen jaren bij het opstellen van hun gemeentelijk klimaatactieplan. Ook voor het voldoen aan de administratieve verplichtingen van Europa kunnen de lokale besturen op onze hulp rekenen. In het voorjaar hielpen we ambtenaren om hun Sustainable Energy and Climate Action Plan (SECAP) in te dienen bij Europa. We organiseerden 5 ingeefsessies waar 30 gemeenten aan deelnamen.

Ook dit jaar ontwikkelden we samen met de lokale besturen nieuwe projecten die de uitvoer van deze plannen en de realisatie van de doelstellingen en verplichtingen mogelijk maken. 

Duurzaam bouwen en renoveren intro

Duurzaam bouwen en renoveren

Het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van zowel openbare als private gebouwen en woningen verkleinen is een belangrijke stap bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. De provincie Limburg werkt samen met talloze partners, waaronder Dubolimburg en Stebo, om gemeenten te hierbij te ondersteunen en inspirerende pilootprojecten op te zetten.

De praktische uitvoering gebeurt door Stebo en door Dubolimburg, een partner die particulieren, gemeenten en bouwprofessionelen begeleidt en adviseert rond duurzaam bouwen, renoveren en wonen. Je leest meer over hun werking in het jaaroverzicht van deze vzw.

Overige projecten intro

Overige projecten

Natuur en milieu intro

Natuur en milieu

De dienst Milieu en Natuur ondersteunt, samen met het Provinciaal Natuurcentrum, de Limburgse gemeenten bij het uitwerken en uitvoeren van een goed beleid op het gebied van natuur, milieu en biodiversiteit. Daarnaast doen we beroep op structurele partners Regionale Landschappen, Centrum Duurzaam Groen en Bosgroep Limburg voor de praktische uitvoering en opvolging van talloze projecten. Maar we werken ook samen met natuurorganisaties zoals Limburgs Landschap en Natuurpunt.

Dierenwelzijn intro

Dierenwelzijn

De provincie Limburg streeft naar een gestructureerde aanpak van het dierenbeleid. Ze werkt hiervoor samen met gemeenten, politiezones, diergerelateerde organisaties en verenigingen.

Dierenwelzijn in cijfers

Dierenwelzijn in cijfers

stats icon voor asieldieren opgevangen waarvan 1767 honden en 2556 katten 4 291

asieldieren opgevangen waarvan 1767 honden en 2556 katten

4 291
stats icon voor zwerfkatten gesteriliseerd/gecastreerd 2 281

zwerfkatten gesteriliseerd/gecastreerd

2 281
stats icon voor leerlingen (of 100 klassen) leerden omgaan met honden  2 194

leerlingen (of 100 klassen) leerden omgaan met honden

2 194
stats icon voor kg voedsel werd bedeeld via het sociaal project Baas&Beest 9 600

kg voedsel werd bedeeld via het sociaal project Baas&Beest

9 600

Contact

Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

mina@limburg.be
011 23 83 38

www.limburg.be/leven

Fotografie © Mine Dalemans, Renaat Nijs, Kris Van de Sande, Robin Reynders en Isabelle Lindemans 

 

Partners

Kleine duurzame projecten

Limburgse gemeenten, bedrijven, verenigingen en scholen kunnen een subsidie aanvragen voor een klein duurzaam project. De komende vijf jaar voorzien we hiervoor jaarlijks een budget van 75.000 euro.

In 2020 ontving de dienst Milieu en Natuur 27 subsidieaanvragen, waarvan 9 projecten werden goedgekeurd:

  • Met het project ‘Time-to-sparkle’ zet eenmansbedrijf LISAMARDI kleinschalige, duurzame ondernemingen uit Limburg in de kijker.
  • Het Atlas College Genk legt wilde bijen in de watten, gecombineerd met natuureducatie.
  • Ook Freinetbasisschool Wondere Wereld uit Lummen zet volop in op natuureducatie met hun project ‘Van leren over de natuur naar leren in de natuur’.
  • Vzw Planktom werkt de musical ‘Zee om zeep’ uit en biedt deze met korting aan scholen aan.
  • De Stad Genk creëert in de Stalenstraat de langste groene gevel van Vlaanderen.
  • De stad Hamont-Achel vormt een verwaarloosde oude boomgaard om tot educatief voedselbos en observatieplaats voor de klimaatverandering.
  • Leerlingen van TISM Bree richten een slim energiehuis in, waar ze studies verrichten rond verwarmings- en isolatietechnieken.
  • Met hun project ‘Waterproof’ ontwikkelt Hogeschool UC Limburg een interactieve workshop rond duurzaam watergebruik voor leerlingen uit het secundair onderwijs.
  • Met ‘Van citroen tot licht’ laat de PXL kinderen en jongeren via workshops kennismaken met de mogelijkheden van zonne-energie.