Jaaroverzicht dienst Milieu en Natuur

Jaaroverzicht 2020

Dienst Milieu en Natuur (MINA)

Intro

Over ons

De dienst Milieu en Natuur (MINA) staat in voor het uitvoeren van het provinciaal beleid op het vlak van klimaat, natuur, milieu en dierenwelzijn. Een van onze kerntaken is de ondersteuning van de Limburgse steden en gemeenten bij het realiseren van hun doelstellingen en verplichtingen.

Meer info

Lokaal klimaatbeleid gemeenten intro

Lokaal klimaatbeleid gemeenten

Met het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie 2030 engageren 41 van de 42 Limburgse gemeenten zich om hun CO₂-uitstoot met 40% te verlagen tegen 2030 en zich te ontwikkelen tot een veerkrachtige gemeente die de gevolgen van de klimaatverandering kan opvangen.

Het ondersteunen van lokale besturen is een van de kerntaken van de provincie. MINA hielp de gemeenten de afgelopen jaren bij het opstellen van hun gemeentelijk klimaatactieplan. Ook voor het voldoen aan de administratieve verplichtingen van Europa kunnen de lokale besturen op onze hulp rekenen. In het voorjaar hielpen we ambtenaren om hun Sustainable Energy and Climate Action Plan (SECAP) in te dienen bij Europa. We organiseerden 5 ingeefsessies waar 30 gemeenten aan deelnamen.

Ook dit jaar ontwikkelden we samen met de lokale besturen nieuwe projecten die de uitvoer van deze plannen en de realisatie van de doelstellingen en verplichtingen mogelijk maken. 

Duurzaam bouwen en renoveren intro

Duurzaam bouwen en renoveren

Het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van zowel openbare als private gebouwen en woningen verkleinen is een belangrijke stap bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. De provincie Limburg werkt samen met talloze partners, waaronder Dubolimburg en Stebo, om gemeenten te hierbij te ondersteunen en inspirerende pilootprojecten op te zetten.

De praktische uitvoering gebeurt door Stebo en door Dubolimburg, een partner die particulieren, gemeenten en bouwprofessionelen begeleidt en adviseert rond duurzaam bouwen, renoveren en wonen. Je leest meer over hun werking in het jaaroverzicht van deze vzw.

Overige projecten intro

Overige projecten

Natuur en milieu intro

Natuur en milieu

De dienst Milieu en Natuur ondersteunt, samen met het Provinciaal Natuurcentrum, de Limburgse gemeenten bij het uitwerken en uitvoeren van een goed beleid op het gebied van natuur, milieu en biodiversiteit. Daarnaast doen we beroep op structurele partners Regionale Landschappen, Centrum Duurzaam Groen en Bosgroep Limburg voor de praktische uitvoering en opvolging van talloze projecten. Maar we werken ook samen met natuurorganisaties zoals Limburgs Landschap en Natuurpunt.

Dierenwelzijn intro

Dierenwelzijn

De provincie Limburg streeft naar een gestructureerde aanpak van het dierenbeleid. Ze werkt hiervoor samen met gemeenten, politiezones, diergerelateerde organisaties en verenigingen.

Dierenwelzijn in cijfers

Dierenwelzijn in cijfers

stats icon voor asieldieren opgevangen waarvan 1767 honden en 2556 katten 4 291

asieldieren opgevangen waarvan 1767 honden en 2556 katten

4 291
stats icon voor zwerfkatten gesteriliseerd/gecastreerd 2 281

zwerfkatten gesteriliseerd/gecastreerd

2 281
stats icon voor leerlingen (of 100 klassen) leerden omgaan met honden  2 194

leerlingen (of 100 klassen) leerden omgaan met honden

2 194
stats icon voor kg voedsel werd bedeeld via het sociaal project Baas&Beest 9 600

kg voedsel werd bedeeld via het sociaal project Baas&Beest

9 600

Contact

Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

mina@limburg.be
011 23 83 38

www.limburg.be/leven

Fotografie © Mine Dalemans, Renaat Nijs, Kris Van de Sande, Robin Reynders en Isabelle Lindemans 

 

Partners

Een diervriendelijke aanpak voor zwerfkatten

De provincie Limburg zet in op het vangen en steriliseren van zwerfkatten en voorziet een jaarlijkse subsidie van 90.000 euro voor de lonen van de kattenvangers. Door voldoende vangmaterialen te voorzien, konden we de dienstverlening aan de gemeenten voortzetten, ondanks de tijdelijke stop op niet-dringende ingrepen door dierenartsen tijdens de eerste lockdown en de regels rond social distance die de vang van dieren bemoeilijkten.

In 2020 werden 2.281 zwerfkatten behandeld. Dat dit aantal al 6 jaar op rij daalt, toont de efficiëntie van de aanpak aan.

Ook de sterilisatie van huiskatten is belangrijk, want hun nakomelingen zorgen mee voor de aangroei van de zwerfkattenpopulatie. Sinds 1 januari 2020 is het wettelijk verplicht om je huiskat (indien geboren na 31 augustus 2014) te steriliseren of castreren voor de leeftijd van 5 maanden. Tijdens de Valentijnsactie konden diereneigenaars in 16 deelnemende gemeenten terecht voor kortingsbonnen.

Bekijk de dierenwelzijn folder