Jaaroverzicht dienst Milieu en Natuur

Jaaroverzicht 2020

Dienst Milieu en Natuur (MINA)

Intro

Over ons

De dienst Milieu en Natuur (MINA) staat in voor het uitvoeren van het provinciaal beleid op het vlak van klimaat, natuur, milieu en dierenwelzijn. Een van onze kerntaken is de ondersteuning van de Limburgse steden en gemeenten bij het realiseren van hun doelstellingen en verplichtingen.

Meer info

Lokaal klimaatbeleid gemeenten intro

Lokaal klimaatbeleid gemeenten

Met het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie 2030 engageren 41 van de 42 Limburgse gemeenten zich om hun CO₂-uitstoot met 40% te verlagen tegen 2030 en zich te ontwikkelen tot een veerkrachtige gemeente die de gevolgen van de klimaatverandering kan opvangen.

Het ondersteunen van lokale besturen is een van de kerntaken van de provincie. MINA hielp de gemeenten de afgelopen jaren bij het opstellen van hun gemeentelijk klimaatactieplan. Ook voor het voldoen aan de administratieve verplichtingen van Europa kunnen de lokale besturen op onze hulp rekenen. In het voorjaar hielpen we ambtenaren om hun Sustainable Energy and Climate Action Plan (SECAP) in te dienen bij Europa. We organiseerden 5 ingeefsessies waar 30 gemeenten aan deelnamen.

Ook dit jaar ontwikkelden we samen met de lokale besturen nieuwe projecten die de uitvoer van deze plannen en de realisatie van de doelstellingen en verplichtingen mogelijk maken. 

Duurzaam bouwen en renoveren intro

Duurzaam bouwen en renoveren

Het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van zowel openbare als private gebouwen en woningen verkleinen is een belangrijke stap bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. De provincie Limburg werkt samen met talloze partners, waaronder Dubolimburg en Stebo, om gemeenten te hierbij te ondersteunen en inspirerende pilootprojecten op te zetten.

De praktische uitvoering gebeurt door Stebo en door Dubolimburg, een partner die particulieren, gemeenten en bouwprofessionelen begeleidt en adviseert rond duurzaam bouwen, renoveren en wonen. Je leest meer over hun werking in het jaaroverzicht van deze vzw.

Overige projecten intro

Overige projecten

Natuur en milieu intro

Natuur en milieu

De dienst Milieu en Natuur ondersteunt, samen met het Provinciaal Natuurcentrum, de Limburgse gemeenten bij het uitwerken en uitvoeren van een goed beleid op het gebied van natuur, milieu en biodiversiteit. Daarnaast doen we beroep op structurele partners Regionale Landschappen, Centrum Duurzaam Groen en Bosgroep Limburg voor de praktische uitvoering en opvolging van talloze projecten. Maar we werken ook samen met natuurorganisaties zoals Limburgs Landschap en Natuurpunt.

Dierenwelzijn intro

Dierenwelzijn

De provincie Limburg streeft naar een gestructureerde aanpak van het dierenbeleid. Ze werkt hiervoor samen met gemeenten, politiezones, diergerelateerde organisaties en verenigingen.

Dierenwelzijn in cijfers

Dierenwelzijn in cijfers

stats icon voor asieldieren opgevangen waarvan 1767 honden en 2556 katten 4 291

asieldieren opgevangen waarvan 1767 honden en 2556 katten

4 291
stats icon voor zwerfkatten gesteriliseerd/gecastreerd 2 281

zwerfkatten gesteriliseerd/gecastreerd

2 281
stats icon voor leerlingen (of 100 klassen) leerden omgaan met honden  2 194

leerlingen (of 100 klassen) leerden omgaan met honden

2 194
stats icon voor kg voedsel werd bedeeld via het sociaal project Baas&Beest 9 600

kg voedsel werd bedeeld via het sociaal project Baas&Beest

9 600

Contact

Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

mina@limburg.be
011 23 83 38

www.limburg.be/leven

Fotografie © Mine Dalemans, Renaat Nijs, Kris Van de Sande, Robin Reynders en Isabelle Lindemans 

 

Partners

Jaaroverzicht dienst Milieu en Natuur

Jaaroverzicht 2020

Dienst Milieu en Natuur (MINA)

Intro

Over ons

De dienst Milieu en Natuur (MINA) staat in voor het uitvoeren van het provinciaal beleid op het vlak van klimaat, natuur, milieu en dierenwelzijn. Een van onze kerntaken is de ondersteuning van de Limburgse steden en gemeenten bij het realiseren van hun doelstellingen en verplichtingen.

Meer info

Lokaal klimaatbeleid gemeenten intro

Lokaal klimaatbeleid gemeenten

Met het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie 2030 engageren 41 van de 42 Limburgse gemeenten zich om hun CO₂-uitstoot met 40% te verlagen tegen 2030 en zich te ontwikkelen tot een veerkrachtige gemeente die de gevolgen van de klimaatverandering kan opvangen.

Het ondersteunen van lokale besturen is een van de kerntaken van de provincie. MINA hielp de gemeenten de afgelopen jaren bij het opstellen van hun gemeentelijk klimaatactieplan. Ook voor het voldoen aan de administratieve verplichtingen van Europa kunnen de lokale besturen op onze hulp rekenen. In het voorjaar hielpen we ambtenaren om hun Sustainable Energy and Climate Action Plan (SECAP) in te dienen bij Europa. We organiseerden 5 ingeefsessies waar 30 gemeenten aan deelnamen.

Ook dit jaar ontwikkelden we samen met de lokale besturen nieuwe projecten die de uitvoer van deze plannen en de realisatie van de doelstellingen en verplichtingen mogelijk maken. 

Duurzaam bouwen en renoveren intro

Duurzaam bouwen en renoveren

Het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van zowel openbare als private gebouwen en woningen verkleinen is een belangrijke stap bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. De provincie Limburg werkt samen met talloze partners, waaronder Dubolimburg en Stebo, om gemeenten te hierbij te ondersteunen en inspirerende pilootprojecten op te zetten.

De praktische uitvoering gebeurt door Stebo en door Dubolimburg, een partner die particulieren, gemeenten en bouwprofessionelen begeleidt en adviseert rond duurzaam bouwen, renoveren en wonen. Je leest meer over hun werking in het jaaroverzicht van deze vzw.

Overige projecten intro

Overige projecten

Natuur en milieu intro

Natuur en milieu

De dienst Milieu en Natuur ondersteunt, samen met het Provinciaal Natuurcentrum, de Limburgse gemeenten bij het uitwerken en uitvoeren van een goed beleid op het gebied van natuur, milieu en biodiversiteit. Daarnaast doen we beroep op structurele partners Regionale Landschappen, Centrum Duurzaam Groen en Bosgroep Limburg voor de praktische uitvoering en opvolging van talloze projecten. Maar we werken ook samen met natuurorganisaties zoals Limburgs Landschap en Natuurpunt.

Dierenwelzijn intro

Dierenwelzijn

De provincie Limburg streeft naar een gestructureerde aanpak van het dierenbeleid. Ze werkt hiervoor samen met gemeenten, politiezones, diergerelateerde organisaties en verenigingen.

Dierenwelzijn in cijfers

Dierenwelzijn in cijfers

stats icon voor asieldieren opgevangen waarvan 1767 honden en 2556 katten 4 291

asieldieren opgevangen waarvan 1767 honden en 2556 katten

4 291
stats icon voor zwerfkatten gesteriliseerd/gecastreerd 2 281

zwerfkatten gesteriliseerd/gecastreerd

2 281
stats icon voor leerlingen (of 100 klassen) leerden omgaan met honden  2 194

leerlingen (of 100 klassen) leerden omgaan met honden

2 194
stats icon voor kg voedsel werd bedeeld via het sociaal project Baas&Beest 9 600

kg voedsel werd bedeeld via het sociaal project Baas&Beest

9 600

Contact

Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

mina@limburg.be
011 23 83 38

www.limburg.be/leven

Fotografie © Mine Dalemans, Renaat Nijs, Kris Van de Sande, Robin Reynders en Isabelle Lindemans 

 

Partners

Cookiebeleid

Cookieverklaring provincie Limburg

Wij vinden het als provincie Limburg belangrijk dat je op elke plaats en op elk ogenblik onze informatie kunt lezen, bekijken, beluisteren of beleven via diverse mediaplatformen. We werken ook aan interactieve diensten en diensten op jouw maat. Hiervoor kunnen we op onze websites, in onze nieuwsbrieven of in onze andere onlinediensten gebruikmaken van cookies of andere technologieën zoals scripts, logs, iframes, plugins, captchas, trackers, pixels en vingerafdruk, die we hierna bundelen onder de term “cookies”.


In deze cookieverklaring willen we je informeren over welke cookies we gebruiken, voor welke doeleinden dit gebeurt, wat er met de verzamelde gegevens gebeurt en hoe je het gebruik ervan kunt beheren. Zo kunnen we onze diensten afstemmen op jouw privacyvoorkeuren. De cookieverklaring geldt voor de website en de onlinediensten van de provincie Limburg. We geven ook duidelijk aan wanneer we de cookies aan derde partijen doorgeven en onder welke voorwaarden. Opgelet: wanneer je via een link doorklikt naar een externe website, geldt er een ander privacy- en cookiebeleid.

 

Wat zijn cookies, scripts, logs, iframes, plugins, captchas, trackers, pixels en vingerafdruk? 

Cookies zijn kleine gegevens- of tekstbestanden die op je computer of mobiele apparaat worden geïnstalleerd wanneer je een website bezoekt of een onlinedienst gebruikt. Ze laten toe om je webbrowser of toestel te herkennen en houden gegevens over je surfgedrag bij. Op die manier onthouden we bijvoorbeeld hoe de website goed kan worden weergegeven op je toestel, wat je invulde op een formulier, welke pagina’s je bezocht, of je onze nieuwsbrief las en wat je sociale- mediaprofielen zijn. We gebruiken ze om onze formulieren te beschermen tegen cyberaanvallen en ook om allerhande statistieken te verzamelen over het gebruik en de gebruikers van onze websites. Sommige cookies zijn de onze, andere zijn van derde partijen afkomstig. Cookies hebben meestal ook een vervaldatum.

De volgende technologieën vallen ook onder dit cookiebeleid. Lees hier welke van onderstaande gebruikt worden op deze website.

  • Scripts: een reeks opdrachten die een taak uitvoert op de website om bijvoorbeeld gegevens uit een formulier te bewaren en te bewerken op onze server; je webbrowser kan bepaalde scripts blokkeren.
  • Logs: bestanden die gebruikersinformatie bijhouden zoals je IP-adres, browsertype, internetprovider, de website die je naar deze website verwees, datum, tijdstip en aantal muisklikken. Deze logs worden gebruikt om de website te beheren en te optimaliseren.
  • I-frames: een veld dat we gebruiken om externe inhoud op de website weer te geven, zoals bijvoorbeeld video’s van Vimeo, Twitter, YouTube, …
  • Plug-ins: stukje software die de functionaliteiten van de website uitbreiden en die van derde partijen afkomstig zijn.
  • Captcha’s: reactietests die controleren of een mens of een computerprogramma je website bezoekt. Dit om te vermijden dat computerprogramma’s de formulieren op de website misbruiken.
  • Trackers: technologie die je onlinegedrag tussen websites bijhoudt, zoals welke websites je bezoekt, welke handelingen je stelt en welke informatie je op deze websites hebt ingegeven, zoals bijvoorbeeld je bankkaartgebruik, je zoektermen of de inhoud van je socialemediaprofielen, die vervolgens kunnen worden gebruikt om persoonlijkheidskenmerken af te leiden. Voorbeelden van trackers zijn bepaalde cookies, pixels en vingerafdruk.
  • Pixels: kleine onzichtbare afbeeldingen die ons toelaten om bepaalde informatie te verzamelen over het gebruik van de website, zoals bijvoorbeeld het aantal gebruikers dat een bepaalde pagina bezoekt.
  • Digitale vingerafdruk: techniek die verschillende gegevens over je toestel combineert om jou als unieke gebruiker te herkennen. De digitale vingerafdruk wordt gebruikt om fraude en misbruik van de website te voorkomen, maar ook om een profiel van jou te kunnen opmaken.

 

Hoe kun je het gebruik van cookies weigeren of beheren?

Een aantal cookies is noodzakelijk om de website te laten werken of je een onlinedienst te kunnen aanbieden. Deze cookies kun je niet weigeren. Voor de andere cookies vragen we je toestemming.

Bij jouw eerste bezoek aan de website vragen we je om voorkeuren m.b.t. cookies in te stellen. Bij elk volgend bezoek kun je jouw cookievoorkeuren weer aanpassen door op cookie-instellingen te klikken. Bij elke wijziging vragen we je om opnieuw je voorkeuren in te stellen. 

Via de webbrowserinstellingen kun je bepalen hoe je webbrowser omspringt met cookies. Je kunt ook altijd de reeds geïnstalleerde cookies van je computer of mobiele toestel verwijderen. Raadpleeg hiervoor de helpfunctie van je webbrowser of een van de volgende webpagina’s:

 

Welke cookies gebruiken we? 

Functionele of noodzakelijk cookies: deze cookies zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van deze website, zoals navigatie tussen pagina’s, toegang tot beveiligde onderdelen van de website(s), opslaan van formulieren en nagaan of de gebruiker een mens is en geen computer.

PHPSESSID​ (sessie cookie) 

  • Type: first party
  • Soort: essentiële cookie
  • Levensduur: sessie
  • Doel: deze cookie laat communicatie toe tussen webserver en browser en slaat tijdelijk informatie van je sessie op. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een formulier niet helemaal opnieuw moet invullen wanneer je de pagina herlaadt of een fout maakt.


Analytische cookies: deze cookies verzamelen algemene informatie die ons inzicht geeft in jouw gebruik van de website.

 

__utmb (Google Tag Manager)

​​__utmc (Google Tag Manager)

  • Type: third party
  • Soort: analytische cookie
  • Levensduur: sessie
  • Privacy: https://policies.google.com/privacy
  • Doel: werkt samen met de __utmb cookie om zo nieuwe sessies van terugkerende bezoekers te identificeren

__utmt_XX (Google Tag Manager)

  • Type: third party
  • Soort: analytische cookie
  • Levensduur: 10 minuten
  • Privacy: https://policies.google.com/privacy
  • Doel: vertraagt de verzoeksnelheid en zorgt er zo voor dat gegevensverzameling op sites met veel verkeer beperkt wordt.

__utmz (Google Tag Manager)

  • Type: third party
  • Soort: analytische cookie
  • Levensduur: 6 maanden
  • Privacy: https://policies.google.com/privacy
  • Doel: identificeert de bron die je naar onze website heeft geleid

__utma (Google Tag Manager)

_ga (google.com)

  • Type: third party
  • Soort: analytische cookie
  • Levensduur: 2 jaar na sessie
  • Privacy: https://policies.google.com/privacy
  • Doel: meet anoniem hoe gebruikers de website gebruiken

 
Op deze website maken wij hiervoor gebruik van Google analytics. We geven je gegevens ook door aan Google. Voor meer informatie verwijzen we je door naar de types cookies van Google en het cookiegebruik van Google analytics.

 

Advertentie- en socialemediacookies: deze cookies volgen je surfgedrag om een gebruikersprofiel samen te stellen en zo gerichte advertenties te tonen die bij je interesses passen. 

Momenteel maken wij geen gebruik van advertentie- en socialemediacookies op deze website.

 


Welke scripts/logs/i-frames/plug-ins/captcha’s/pixels/trackers gebruiken we?

 Google analytics: meet anoniem hoe gebruikers de website gebruiken

 

 

Wie is de verwerkingsverantwoordelijke en hoe je rechten uitoefenen?

 Het bestuur van de provincie Limburg, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt, ondernemingsnummer 0207.725.203, e-mail info@limburg.be, is verantwoordelijk voor deze cookieverklaring.

Omdat cookies persoonsgegevens kunnen bevatten, kun je ook overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) inzage vragen in je eigen persoonsgegevens. Je kunt de persoonsgegevens opvragen, inkijken en zo nodig laten corrigeren. In bepaalde gevallen en indien daarvoor goede redenen zijn, kun je vragen om jouw persoonsgegevens te wissen. Je hebt ook het recht om tegen de verwerking bezwaar te maken en het recht op gegevensoverdraagbaarheid.


Je kunt deze rechten uitoefenen via

  • mail naar griffie@limburg.be
  • per brief naar Griffie, provincie Limburg, Universiteitslaan 1, B-3500 Hasselt

In beide gevallen vragen we je een kopie van de voorzijde van je identiteitskaart mee te sturen.

Je hebt ten slotte het recht om klacht in te dienen tegen of over de verwerking van jouw persoonsgegevens bij de Gegevensbeschermingsautoriteit. Voor meer informatie kun je bij de Vlaamse Toezichtscommissie of de Gegevensbeschermingsautoriteit terecht.

 

Wijzigingen

De provincie Limburg behoudt zich het recht voor om op ieder ogenblik wijzigingen aan te brengen in haar privacybeleid. Door deze website te gebruiken, aanvaard je alle voorwaarden van het privacybeleid zoals bepaald op het moment van gebruik. Bij elke toegang tot de website van de provincie Limburg, nadat het privacybeleid werd gewijzigd, word je geacht kennis genomen te hebben van de wijzigingen en ze te aanvaarden.